Robotik Destekli Protezler

Robotik Destekli Protezler

Robotik Destekli Protezler : Teknolojinin her an geliştiği bu günlerde robotlar daha çok daha etkin kullanılmaya başlandı. Diz ve kalça protezi ameliyatlarında robotik sistemler her geçen gün çok kullanılmaktadır. Bu sayede protezler hastaların anatomisine özel bir şekilde yerleştirilmektedir.

Normal teknikle yapılan protezlerde protezin kişiye uygun olarak yerleştirilmesi tamamen doktorun hastanın muayenesinde ve görüntülemelerinde elde ettiği bilgileri ve ölçümleri ameliyat sırasında uygulamada kullanmasına dayanır. Burada cerrahın bu konudaki bilgisi ve tecrübesi çok önemlidir. Buna rağmen bazı durumlarda ameliyatlarda ön görülemeyen durumlarla karşılaşılabilir. Robotik cerrahi sırasında, cerrahinin her basamağında navigasyon destekli takip ve robotik kol sayesinde planlanan cerrahinin plana ve kişinin anatomik özelliklerine en uygun şekilde uygulanması sağlanır. Bu sayede uygulanan protezin hasta ile tam bir uyum içinde, hasta anatomisine uygun olması sağlanır.

Robotik diz protezi ameliyatları 2 mm altındaki hata payı ile doktorunuzun protezi uygulamasını sağlar. Robotik yardımlı protez uygulaması, protezlerin kişinin mekanik aksında daha iyi yerleşeceği için protezin çok daha uzun ömürlü bir şekilde ve daha sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Erken ve geç dönemde bildirilen protez çevresinin aşınması ve gevşemesi daha az görülür. Hastalar eklem hareket açıklıkları boyunca çok daha rahat hareket eder ve ameliyat sonrası rehabilitasyonları daha kolaydır.

Robotik destekli protezler şu an için kalça ve diz protezlerinde uygulamaya girmiştir.

Bu protezler yapılırken dizinizin veya kalçanızın önceden çekilmiş olan grafileri ve tomografileri üzerinden planlama yapılır. Bu planlama sonrası sizin normal bir protez cerrahisindeki gibi hazırlıklarınız yapılır. Hastalar ameliyat masasına uygun pozisyonda hazırlandıktan sonra hem uyluk kemiğinize hem de kaval kemiğinize optik takip cihazları yerleştirilir ve bu takip cihazları 3 boyutlu görüntü alabilen bir kamera ile senkronizasyonu yapılır. Daha sonra cerrahın ameliyat bölgesini hazırlaması ve takibinde robotik bir kol yardım ile eklem yüzeylerinde proteze uygun hale getirecek kesiler yapılır. Cerrahinin her aşamasında hem yerleştirilmiş olan takip cihazları hem de dinamik olarak kontroller sağlanır ve tüm verileri robotik kolun ekranında anlık olarak ortaya konulur. Cerrah gerektiği takdirde robotik kolun ekranında gerekli düzenlemeleri yaparak ek girişimlerde bulunabilir. Tüm kesiler tamamlandıktan sonra robotik kol yardımı ile protezler yerleştirilir ve işlem sonlandırılır.

Robotik destekli protezlerin en önemli avantajı ameliyat sırasında protezlerin düzgün bir şekilde yerleştirilerek hem bacak uzunluk farkını minimalize etmesi hem de maksimum eklem hareket açıklığı sağlamasıdır.

Robotik destekli protezler sonrası rehabilitasyon normal protezler gibi olmaktadır. Ancak hastalar çok daha hızlı normal hayatına dönmektedir. Bu yöntemle ameliyat olmuş hastalar ameliyattan sonraki gün kaldırılarak mobilize olabilmektedir. Hastanede yattığı süre boyunca hastaların mobilizasyon ve eklem hareket egzersizleri yapması desteklenir. Hastalar ortalama 1 -2 ay içinde aktif olarak hayatlarına geri döner.

Robotik sistemlerin avantajları ön planda olsa da bazı dezavantajları da vardır. Ameliyat süreleri standart uygulamalara göre robotik sistemin kurulumu ve anatominin belirlenmesi aşamalarında vakit almaktadır ve bu ameliyat süresini uzatmaktadır.

Bunun dışında hem kaval kemiğinizde hem de uyluk kemiğinizde optik takip araçlarının bağlanması için kullanılan 2şer küçük ekstra kesi hattı olacaktır.

Diğer bir dezavantajı ise robotik diz protezinde her bir kesi bloğu ve optik takip sistemleri kişiye özel olduğu için hastalara ek maliyet getirmektedir.

Soru Cevap

Hangi hastalar robotik destekli protezlerden en çok fayda sağlar?

Tüm hastalarda protezlerin en uygun şekilde yerleştirilmesi protezin ömrünün daha uzun olmasını sağlasa da özellikle daha önce uyluk veya kaval kemiğinden ameliyat geçirmiş olanlar, bacak deformitesi fazla olan hastalarda robotik yardımlı protezler çok daha uygundur.

Robotik destekli protezler kimler için uygun değildir?

Aşırı kısa ve çok aşırı kilolu, özellikle bacak kalınlığı fazla bacak boyu kısa olan hastalarda optik takip cihazlarının yerleştirilmesinde zorluklar yaşanabileceği için bu hastalar robotik destekli protezler için uygun hastalar değillerdir.

Robotik destekli protezlerde kullanılan protezler farklı mı?

Robotik destekli protezlerde kesiler için kullanılan bloklar ve optik takip sistemleri kişiye özel olmakla birlikte kullanılan protezler standart yöntemde kullanılan protezlerle aynı protezlerdir.

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

Hasta Yorumları

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

İletişim Formu

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Uzmanlık Alanlarım

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

    Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

    • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
    • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
    • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

    Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

    • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
    • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
    • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
    • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

    Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

    2 Dakikada Randevu Alın
    Prof. Dr. Haluk ÇABUK