Menisküs Ameliyatı Sonrası Beni Nasıl Bir Süreç Bekliyor?

Ortopedik cerrahide en çok yapılan ameliyatlardan birisi artroskopik menisküs cerrahisidir. Bu ameliyatta küçük deliklerden girilerek menisküsteki lezyona girişimde bulunur. Menisküs ameliyatından sonra izlenen rehabilitasyon programı, ameliyatın türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Ameliyat sırasında menisküsün sorun yaratan yeri temizlendiyse yani menisektomi yapıldıysa rehabilitasyon program biraz daha hızlı olurken, eğer menisküs tamiri yapıldıysa bu program yırtığın yerine, büyüklüğüne ve tamire kalitesine 3 hafta ile 3 ay arasında değişebilir. Bir sporcu için sahaya aktif olarak dönme ise 6 ay ile 1 yıl arasında yaptığı spora göre değişebilir.

Genellikle ameliyat sonrası ilk 2 hafta dizdeki şişliğin ve ağrının kontrol altına alınması ile geçer. Bu süreçte dize soğuk kompress yapmak, basit açma germe ve hareket açıklığınızı geri kazanmaya yönelik egzersizler verilir. İlk 2 haftada eğer menisküs tamiri uygulanmamış ise yük verme ve ağırlık aktırama çalışmaları başlanır. Tamir uygulanmış bir menisküs yırtığında ise 3 ile 6 hafta arası yük vermeden kaçınılır. Buradaki neden tamir dokusunun sağlamlaşması için biyolojik iyileşmeyi beklemektir.

Menisektomi ( Menisküsün temizlenmesi) ameliyatından sonra hastalar ameliyat sonrası ilk gün ayağa kaldırılır. Kontrollü bir şekilde bir çift koltuk değneği ile yürümeye başlanır. Gene aynı gün yatak içinde dizini açıp kapama ve diz çevresindeki kasları güçlendirme için egzersizler başlanır. İlk haftada amaç rahatlıkla 90-100 derece kadar dizinizi bükebilmeniz ve ağrısız yürümeye başlamanızdır. 2 haftadan sonra koltuk değneklerinin sırasıyla bırakılması ve bağımsız yürüme mesafenizin artması hedeflenir. Ortalama 15 gün içinde masa başı çalışan bir hasta işine döner ve araç kullanmaya başlayabilir.

1 aydan sonra hastalar genel durumlarına göre normal aktivitelerine başlayabilir. 2. aydan sonra spora dönüş yapabilir.

Menisküs tamiri ameliyatından sonra ise tedavi protokolü biraz daha uzundur. Burada ilk amaç ilk 3 haftalık süreçte dizinizi 90 derece kadar bükebilir hale gelmenizdir. Yırtığın boyutuna ve yerine göre 3 ila 6 hafta arası yüklenmeden kaçınmak veya çift koltuk değneği kullanmak gerekli olabilir. Genellikle 3 hafta sonrasında dizinizi daha fazla bükerek 120 derece ve üstüne bükmeniz istenecektir. Biyolojik iyileşme yavaş olduğu için erken güçlendirme egzersizleri çok fazla önerilmez. İlk 6-8 hafta arasında tam hareket açıklığına ulaştıktan sonra hastalarımız rehabilitasyonun 2. Evresi olan güçlendirmeye geçer. Bu evrede araç kullanabilirler ve masa başı işlere dönebilirler. Hastalar bu evrede koltuk değneklerini bırakmış hale gelmişlerdir. Güçlendirme aşaması hastanın kondisyonuna göre 3-6 ay arası sürebilir. Günlük aktivitelere dönmek ve basit sporlar yapmak bu evredeki temel beklentilerdir.

Son evre ise spora geri dönüş evresidir ve ortalama 8-9 ayda hastalar spora tam performansı ile dönüş sağlar

Bu süreç kişinin yırtığının boyutuna, dikiş kalitesine ve yırtığın yerine ve eşlik eden başka bir bağ veya kıkırdak yaralanması olup olmamasına göre uzayıp kısalabilir.

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

Hasta Yorumları

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

İletişim Formu

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Uzmanlık Alanlarım

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

    Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

    • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
    • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
    • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

    Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

    • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
    • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
    • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
    • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

    Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

    2 Dakikada Randevu Alın
    Prof. Dr. Haluk ÇABUK