Kayak Yaralanmaları ve Mekanizmaları

Merhabalar,

Kış aylarında birçok kişinin en sevdiği aktivitelerden bir tanesi kayak yapmaktır. Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok kayak merkezine değişik pistlerde kayak yapan milyonlarca kişi mevcut. Sporseverler genellikle hem rahatlamak hem de biraz heyecan duygularını arttırmak için özellikle kayağa başvuruyor. Ancak bu heyecan duygusu ve adrenalin bağımlılığı bazen, her spor dalında olduğu gibi, sakatlıklara neden olabiliyor.

Kişisel kayak ekipmanları maalesef oldukça pahalı ve özellikle çocuklarda boya ve kiloya göre değiştiği için sürekli değiştirilmesi gerekmektedir. O yüzden bir kayak tatiline gittiğinizde veya kayak yapmak istediğinizde kendinizi ilk olarak kendinizi kayak ekipmanları kiralama yerinde bulursunuz. Burada sizin ölçülerinize uygun ekipmanları edinmek sağlıklı bir kayma için en önemli kurallardan birisidir. Buradan sonra gideceğimiz yer tabii ki pist ve telesiyejler. Ancak pistte gittiğimizde birçok farklı renkte tabela ile karışılabiliriz, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah. Bunların pistlerin zorluk derecelerini ifade ettiğini unutmayın. Yeşil pist en kolay başlangıç pisti olurken, mavi biraz daha ileri seviye, kırmızı ve siyah ise profesyonel pistleri ifade eder. Eğer yeni yeni kayak öğreniyorsak veya ilk kez kayacaksak mutlaka yeşil pistlerle başlamanız önerilir. Daha önce hiç kayak deneyiminiz yok ise ilk olarak mutlaka bir eğitmen ile piste çıkmanız önerilir.

Kayak sporunda maalesef düşmeler sporun neredeyse doğal bir parçasıdır ve çok sık görülür. Burada özellikle karın kalitesi yani yumuşaklığı aslında bu yaralanmaların çok daha vahim durumlara yol açmasını engeller. Yumuşak kar, düşmelerde bir hava yastığı gibi sizi korur. Ancak buna rağmen bazen sakatlıklar kaçınılmaz olur. Basit kas kontüzyonları ve yaralanmaları haricinde en sık görülen eklem yaralanması diz yaralanmalarıdır. Ve tüm kayak yaralanmalarının %15’ini ön çapraz bağ yaralanmaları oluşturur.

Ön çapraz bağ yaralanmaları kayakta 3 temel mekanizma ile oluşur.

Kayağı yakalama mekanizması

Bu yaralanmada özellikle dengeyi kaybettiğiniz anda dış tarafta kalan bacağınızı bir refleks şeklinde aşırı derecede içe doğru döndürme yapmaya çalıştığınızda olur. Kayağı toparlamaya çalıştığınız o anda dizinizin dış tarafına aşırı yük biner ve rotasyonel bir hareket olarak ön çapraz bağınız kopmasına ve genellikle eşlik eden dış yan bağ yaralanmasına sebep olabilir.

Tüm diz yaralanmalarının yaklaşık yarısı bu mekanizma ile olur.

Ağırlığı arkaya yaslama (arkaya oturma) yaralanması

Bu yaralanma tipi yeni başlayanlarda özellikle düşme korkusuyla ağırlığını arkaya verirken görülür. Daha profesyonellerde ise atlama sonrası ağırlık merkezini kontrol edemeyip vücut ağırlığını arkaya kaçırma şeklinde olur. Bu durumda kayak ayağınızda kalır ve bileğinizdeki botlar ayak bileğinizin hareketine engel olduğu için tüm yük direk olarak ön çapraz bağlar üzerine biner ve kopmasına neden olabilir. Tüm diz yaralanmalarının yaklaşık %25’i bu şekilde gerçekleşir.

Dinamik kar küreme mekanizması

Özellikle dönüşlerde iç taraftaki kayağın kontrolunu kaybederek kayağın önce dış tarafına yük verip sonra refleks şeklinde iç tarafına yük vermeye çalışıldığında olur.  Bu dizinizin iç tarafına ekstra yük bindirerek hem ön çapraz bağınızın hem de iç yan bağınızın kopmasıyla sonuçlanabilir. Yaralanmaların yaklaşık %25 i bu şekilde gerçekleşir.

Bu mekanizmalar genellikle refleks olarak yaptığımız hareketler sonucu ortaya çıkan hareket paternlerine aittir. O yüzden kayak yaparken kontrolun sizde olduğundan emin olun ve aşırı ani hareketlerden kaçınmanız gerektiğini unutmayın.

Peki illa bu yaralanma olacak mı? Bunları engelleyemiyor muyuz? Tabii ki engellemenin yolları var. Aşağıdaki önerilere uyarsanız %62 oranında yaralanma ihtimaliniz azalır.

Kayakta yaralanmalardan korunmak için 10 öneri

  • Kayak sadece bacaklarla yapılan bir spor değildir. hem bacak hem de core kasları dediğimiz karın ve bel kaslarınız güçlü olması lazım bunun için quadriceps, hamstring, gluteal ve kalf kaslarını güçlendirme çalışmaları yapılmalı. Bunun için basitçe squat, lunge egzersizleri, deadlift ağırlık antrenmanları ve wall-sits (duvarda dayalı squat) egzersizleri yapmanız önerilir.
  • Kayak aslında bir denge sporudur. Bunun için denge ve koordinasyon çalışmaları yapmak yaralanma riskinizi azaltır.

1-) Tek ayak ayakta durma

2-) Denge tahtası egzersizleri

3-) Yoga- pilates

  • Kayak her ne kadar birçok kişi için keyif veya tatil sporu olarak da görülse, öncesinde mutlaka dinamik ısınma yapmak gereklidir.

1-) Bacak sallamalar

2-) Yüksek diz çekmeler ve yere çökme egzersizleri

3-) Kalça ve bel ile daire çizme egzersizleri

4-) Jumping jacks egzersizi

  • İyi bir teknik çok önemlidir. Özellikle dizler hafif bükük olup öne doğru ağırlık aktarımı yapacak bir pozisyonu yakalamanız gerekmektedir. Bunu için kaval kemiğiniz ön yüzünün botunuzun ön yüzünü hissetmesi gerekiyor.
  • Doğru ekipman kayak için vazgeçilmez bir ön şarttır. Botların iyi bağlanması, kayak uzunluğunun sizin boyunuza göre, seviyenize ve aktivitenize göre seçilmesi gerekmekte ve bot kayak bağlantısının düzgün yapılaması gerekmektedir. Mutlaka kask ve diğer koruyucu ekipmanların kullanılması gerekmektedir.

Daha önce bir diz yaralanması geçmişiniz var ise koruyucu bir dizlik de kullanmanız önerilir.

  • Yaralanmaların birçoğu yorgunlukla ilişkilidir. O yüzden yorulduğunuzda mutlaka dinlenmenizi öneririz. Aşırı zorladığınızda yaralanma riskinizi artırırsınız.
  • Özellikle profesyonel kayakçıysanız sezon dışı antrenmanları ihmal etmeyin. Bisiklet, yüzme ve güç antrenmanları ile kayağa özel antrenman programları hem başarınızı arttıracak hem de sakatlık riskinizi azaltacaktır.
  • Pisti iyi değerlendirin. Özellik yeni başlayansanız buzlu ve tümsekli yüzeylerden kaçının.
  • Yeni başlayan veya orta seviye kayakçı iseniz mutlaka ders alın. Bu hem yaralanma riskiniz azaltır hem de kayaktan alacağınız zevki arttırır.
  • Hidrasyonunuzu iyi sağlayın. Bolca sıvı tüketin ve enerjisiz kalmayın.

Unutmayın kayak zevkli olduğu kadar dikkat edilmediğinde tehlikeli bir spordur. Güzel başlayan tatilinizin çok da hoş olmayan bir yaralanma ile bitmesini istemiyorsanız, gerekli koruyucu ekipmanlarınızı mutlaka kullanarak ve önerilere uyarak kayaktan zevk alabilirsiniz.

Herkese bol karlı bire kayak sezonu dilerim.

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

Hasta Yorumları

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

İletişim Formu

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Uzmanlık Alanlarım

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

    Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

    • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
    • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
    • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

    Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

    • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
    • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
    • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
    • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

    Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Anlaşmalı Sigorta Kurumları

    • insurance-img1
      01

      Medisa

    • insurance-img2
      02

      Allianz Sigorta

    • insurance-img3
      03

      Anadolu Sigorta

    • insurance-img3
      04

      Türkiye Sigorta

    2 Dakikada Randevu Alın
    Prof. Dr. Haluk ÇABUK