Kalça Protezi Sonrası Yapılması Gereken Hareketler Nelerdir?

Kalça Protezi Sonrası Yapılması Gereken Hareketler Nelerdir?

Kalça protezi ameliyatı hastaları günlük hayata hızlı dönmesini sağlayan, oldukça yüz güldürücü ve iyi sonuçları olan bir ameliyattır. Ancak her ameliyat gibi sonrasında doğru bir şekilde rehabilitasyonu sağlanmaz ise maalesef hareket kısıtlılığı ve sendeleyerek yürümeyle sonuçlanabilir. Bunun için ameliyat sonrası yapılacak basit egzersizler ameliyattan maksimum fayda görmenizi sağlar.

Bu hareketleri yaparken ilk olarak doktorunuzun sizi güvenli eklem hareket açıklığınız konusunda bilgilendirmesi gerekmektedir. Ve bu güvenli eklem hareket açıklığı çerçevesinde kalça çevresi kaslarınızı güçlendirmek gereklidir.

İlk olarak yapmanız gereken egzersiz ayak bileği pompalama egzersizidir. Bu egzersiz ile ayak bileğinizi yukarı aşağı oynatmanız ister. Bunun sonucunda bacaktaki kan dolaşımınız artacağı için hem iyileşme hızınız artar hem de bacakta ameliyattan sonra görülebilecek olan kanda pıhtı oluşma ihtimalini azaltırsınız.

Diğer bir hareket ise uyluk ön taraftaki quadriceps kasını güçlendirmek lazım. Bunun için bu kası yattığınız yerde dizinizin altına küçük bir havlu veya yastık koyarak bu havluyu dizinizle ezmeye çalışma tarzında bir hareket yapmanız. Bu sayede ayakta durma esnasında kas gücünüz iyi olacağı için öne adım atmada daha rahat edeceksiniz.

Üçüncü hareketimiz ise kalça eklem açıklığı arttırmak için yapacağınız hareketlerdir. Dizinizi ve kalçanızı yatak içinde kendinize çekmek, kontrollü bir şekilde kalça ekleminizi sağa ve sola açmaya çalışma bu egzersizlerin temelidir. Bu sayede ameliyat sonrası dönemde oturma-kalkma ve yürüme dengesini kazanmanız sağlanabilir.

Son olarak ayakta dengeyi kolay sağlamak adına kalça kaslarınızı sıkıp bırakmanız erken dönemde rahat ve dengeli yürümeniz için önemlidir.

Bunların yanında hastanın mümkün olduğunca ve doktorunun izin verdiği ölçüde yürümesi sağlamak genel olarak önemli bir egzersizdir. Burada ilk gün yürümeleri belki birkaç yüz metre ile kısıtlı olurken, her gün bu mesafenin arttırılmaya çalışılması da önemlidir. İlk günlerde bir yürüteç veya çift koltuk değneği ile yürüme sağlanırken hastanın fiziksel performansına bağlı olarak her geçen gün veya haftada destek azaltılabilir. Walkerdan- çift koltuk değneğine, sonrasında ameliyat olan tarafından karşısında sadece bir koltuk değneği kalacak şekilde destek verilmesi ve hasta tolere edebildiğinde desteğin sonlandırılması yapılabilir. Bu süreç ortalama olarak 1-,15 ay sürecektir.

Rehabilitasyonun 2. Fazında ise özellikle yürüyüş mesafesinin arttırılması esas amaçtır. Bunun yanında basit bir şekilde bacağın dört yöne doğru dirence karşı güçlendirme çalışılması, basit mini squatlar, koltuğa oturma kalkma egzersizleri eklenerek rehabilitasyonun son fazına geçilir.

Son fazda amaç kişinin aktivite beklentisine göre son düzenlemeleri yapmak ve tamamen günlük hayata geçmesini sağlamaktır. Bu safhada hastanın yüzme- bisiklet- hafif tempolu koşular gibi spor aktivitelerine başlaması ve kendisinin özel yaptığı bir spor var ise , golf, binicilik, yelken gibi bu spora özgü egzersiz ve hareket modifikasyonların sağlanması gereklidir.

Gerekli egzersizlere başlamadan önce ameliyat doktorunuzla hangi egzersizleri yapıp yapmayacağınız konusunda bilgi almanız önemlidir. Çünkü her kalça protezi aynı şekilde ve aynı sağlamlıkta olmayabilir. Özellikle kalça çıkığı zemininde olduğu gibi deformiteli bir kalçada protez uygulaması yapıldıysa rehabilitasyonunuz daha yavaş gidebilir.

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

Hasta Yorumları

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

İletişim Formu

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Uzmanlık Alanlarım

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

    Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

    • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
    • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
    • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

    Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

    • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
    • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
    • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
    • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

    Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

    2 Dakikada Randevu Alın
    Prof. Dr. Haluk ÇABUK