Kalça Artroskopisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kalça artroskopisi, kalça eklemi problemlerinin tanısı ve tedavisi için kullanılan minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. Bu yazıda, kalça artroskopisi hakkında daha detaylı bilgi vereceğim.

Kalça Artroskopisi Nedir?

Kalça artroskopisi, minimal invaziv bir cerrahi işlem olup, kalça eklemi içindeki yapıları görüntülemek ve tedavi etmek için bir araç kullanılır. Bu araç, bir kamera ve ışık kaynağı içeren küçük bir tüptür. Kalça eklemi içine yerleştirilen bu tüp, bir ekran üzerinden eklem içi görüntülerin alınmasını sağlar.

Kalça artroskopisi, kalça eklemi problemlerinin tanısı ve tedavisi için kullanılır. Bu işlem, aşağıdaki durumları tedavi etmek için uygulanabilir:

  • Kalça çıkığı
  • Kalça eklemi hasarı
  • Femoroasetabüler sıkışma sendromu (FAS)
  • Kemik çıkıntıları
  • Eklemin iltihaplanması

Kalça Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Kalça artroskopisi, genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir ve hastanın yatar pozisyonda olması gerekir. İşlem, kalça bölgesine 3-4 küçük kesik yapılmasıyla başlar. Bu kesikler, kalça eklemine erişmek için kullanılan araçların yerleştirilmesine izin verir.

Daha sonra, bir kamera ve ışık kaynağı içeren küçük bir tüp (artroskop) kesiklerden birine sokulur ve eklem içindeki yapıları görüntülemek için kullanılır. Bu aşamada, cerrah eklemdeki hasarı belirleyebilir ve gerektiğinde onarmaya başlayabilir.

Kalça artroskopisi, cerrahın eklemi görüntülemesi ve araçları kullanarak onarması için yeterince alan sağlar. İşlem tamamlandıktan sonra, kesikler dikişle kapatılır ve hasta genellikle birkaç saat içinde ayağa kalkabilir.

Kalça Artroskopisi Sonrası İyileşme Süreci

Kalça artroskopisi sonrası iyileşme süreci, hastanın durumuna ve yapılan işlemin türüne bağlı olarak değişebilir. Genellikle, hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilirler ve evde dinlenmeleri ve iyileşmeleri için önerilerde bulunulur.

İyileşme sürecinde, hastaların eklemi korumak için yürüyüşe çıkması ama aşırıya kaçmaması önerilir.

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

Hasta Yorumları

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

İletişim Formu

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Uzmanlık Alanlarım

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

    Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

    • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
    • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
    • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

    Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

    • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
    • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
    • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
    • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

    Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

    2 Dakikada Randevu Alın
    Prof. Dr. Haluk ÇABUK