Kalça Artroskopisi

Artroskopik yöntemlerin ilerlemesi ile birlikte kalça ekleminde de artık birçok girişim artroskopik olarak yapılabilmektedir. Kalça artroskopisi kalça eklemini cerrahi olarak açmadan yapılacak işleme göre 2 ila 4 adet yaklaşık 1 cm’lik küçük kesiklerden kamera ve özel el aletleri ile girilerek gerekli işlemlerin yapılmasıdır. Bu yöntem sayesinde kalça ekleminin önündeki kaslar kesilmeden cerrahi tamamlandığı için hastalar çok daha hızlı rehabilite olarak günlük hayatlarına daha çabuk dönmektedirler.

Kalça Artroskopisi hangi durumlarda yapılabilir?

Kalça artroskopisi özellikle direk kalça ekleminin içinden kaynaklanan durumlarda yapılabilir. Bunların en başlıcaları

  • Kalça sıkışma sendromları (FAS) (kalça eklemin şeklinin bozulduğu ağrılı bir durum)
  • Eklem içi serbest fragmanların çıkarılması
  • Labrum yırtıklarının temizlenmesi ve tamiri
  • Kalça içi kıkırdak lezyonlarının tedavisi
  • Eklem içi basit tümörlerin temizlenmesi
  • Eklem içinden biyopsi alınması

Kalça artroskopisinin avantajları nelerdir?

Kalça eklemi anatomik olarak oldukça derin yerleşimli bir eklemdir. Bu ekleme açık yöntemlerle ulaşabilmek için bir çok kasın arasında geçmek ve bu alandaki sinir ve damarlara ekstra dikkat etmek gerekir. Kalça artroskopisi ise çok küçük 1-2 kesiden yapılabildiği için kalçanın önündeki yapılara minimal hasar verilir. Bu sayede hastalar çok hızlı bir şekilde günlük hayatına dönebilir.

Diğer bir avantajı ise oldukça derin bir ekleme direk erişim sağlandığı için ameliyat süresi açık cerrahiye göre daha kısa olur.

Bu yöntemle yapılabilinen işlemeler sayesinde kalçanın ilerleyici artrozu önlenebilir ve olası bir total kalça protezi ameliyatı ötelenebilir.

Kalça Artroskopisi nasıl yapılır?

Kalça artroskopisi ameliyathanede özeli bir masa kullanılarak yapılmaktadır. Bu işlem sırasında ilk olarak anestezi tarafından size uygun olan yöntem ile ağrı hissetmemeniz sağlanır. Daha sonra kalçanız uygun bir gerginlikte çekilerek traksiyona alınır ve bu sayede kalça ekleminizde bir miktar boşluk elde edilir ve doğru aralığın bulunması için floroskopi denilen sürekli x-ray görüntüsü veren bir cihaz yardımı ile kesi noktaları belirlenir.

Daha sonra ilk giriş yeri kalça ekleminizin yan tarafına açılarak buradan eklemin içi görüntülenir. Bu görüntülemeye göre gerekirse 2. bir kesi kalça eklemin önünde açılarak eklem gerekli müdahalede bulunulur.

Kalça eklemine girildikten sonra kıkırdaktaki yıpranmalar, labrum denilen eklemin uyumunun artmasını sağlayan yapıdaki yırtıklar ve yıpranmalar, eklem içindeki bağlar ve yapılar değerlendirilerek gerekli tedaviler yapılır.

Kalça artroskopisinde ortalama ameliyat süresi 30 dakika ile 2 saat arasındadır.

Kalça artroskopisi sonrasında rehabilitasyon

Birçok hasta kalça artroskopisi sonrasında ilk gün ayağa kalkıp koltuk değnekleri yardımı ile mobilize olmaya başlanır. Hastanın olduğu ameliyata göre hasta ayağının üzerine basabilir. Kalça eklemine yönelik hareket ve güçlendirme egzersizleri hem başlanır ve birçok hasta ameliyattan sonraki ilk gün evine taburcu edilir. Hastalara ev egzersiz programı verilerek genellikle 2 hafta sonunda aktif rehabilitasyona geçilir. Hastalar 2-3. haftadan sonra günlük hayatına döner ve masa başı işlerde çalışabilir. Daha aktif işlerde çalışan hastalar ortalama 1. Ayında iş başı yapabilirler.

Kalça artroskopisi sonrası ne zaman spor yapabilirim?

Hastalar kalça artroskopisi ile tedavi edilen hastalığına bağlı olarak yürüyüş ve düz koşulara ortalama 1. ayında başlayabilir. Labrum tamiri yapılan veya kıkırdak cerrahisi geçiren hastalarda bu süre 6 hafta ile 3 ay arasında değişebilir.

Hastalar 3. aya kadar güçlendirme ve denge egzersizleri, 3 aydan sonra branşa yönelik antremanlara başlar. Genellikle 4-6 aylar arasında hastalar rekabetçi seviyede spor müsabakalarına dönebilirler.

Kalça Artroskopisinin olası riskleri nelerdir?

Kalça artroskopisi küçük kesilerden yapıldığı için diğer açık cerrahilere göre riskleri daha azdır. Nadirende olsa kalçanın önünden geçen sinirlerin ve damarların zarar görme riski ve uyluğununuz üst dış yarısında bir uyuşukluk veya hissizlik olabilir. Bunun yanında ameliyat sırasında kullanılan traksiyona bağlı olarak erkeklerde ereksiyon bozukluğu ve kadınlarda cinsel ilişki sırasında uyarılma bozukluğu görülebilir. Bu şikayetlerin birçoğu 4-6 hafta arasında kendiliğinden düzelir. Gene traksiyona bağlı siyatik sinirde geçici fonksiyon bozukluğu olabilir.

Genel olarak kalça artroskopisi kalça fonksiyonlarını korumaya yönelik oldukça yüz güldürücü sonuçları olan başarılı bir cerrahidir.

Soru Cevap

    Kalça ekleminde ağrım var ama bunun kalçadan mı yoksa belden mi kaynaklandığını nasıl anlarım ?

    Kalça eklem ağrısı daha çok kasık bölgesine yansıyan ve kalçanın hareketleri ile artan ağrıdan muzdariptir. Belden kaynaklanan ağrılar ise daha çok kalçanın arkasına doğru olan ve oturur pozisyondan ayağa kalkar duruma geçerken olan ağrılardır.

    Kalça eklemimde sıkışma olduğu söylendi. Açık yöntemler mi, kalça artroskopisi mi daha uygundur ?

    Kalça ekleminde sıkışmaya neden olan birçok faktör bulunmakla birlikte hem eklemin içinin daha iyi değerlendirilmesi hem de rehabilitasyonun daha kolay olması nedeniyle tecrübeli ellerde kalça artroskopi daha çok tercih edilmektedir.

    Aktif spor yapıyorum. Ameliyat sonrası ne zaman maça çıkabilirim?

    Artroksopi ile müdahale edilen durma göre yaklaşık 6hafta ile 3 ay arası rekabetçi sporlara geri dönüş için rehabilitasyona başlanır.

    Detaylı Bilgi İçin Youtube Kanalımı Ziyaret Edebilirsiniz:  @profdrhalukcabuk

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Hasta Yorumları

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    İletişim Formu

      Prof. Dr. Haluk ÇABUK

      Uzmanlık Alanlarım

      Prof. Dr. Haluk Çabuk

      Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

      Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

      • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
      • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
      • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

      Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

      • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
      • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
      • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
      • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

      Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

      Prof. Dr. Haluk Çabuk

      Anlaşmalı Sigorta Kurumları

      • insurance-img1
        01

        Medisa

      • insurance-img2
        02

        Allianz Sigorta

      • insurance-img3
        03

        Anadolu Sigorta

      • insurance-img3
        04

        Türkiye Sigorta

      2 Dakikada Randevu Alın
      Prof. Dr. Haluk ÇABUK