Revizyon Diz Protezi Ameliyatı

Revizyon Diz Protezi Ameliyatı

Revizyon Diz Protezi Ameliyatı : Diz protezi olan hastalarda belirli bir zaman sonra protezin gevşemesi gözlenebilir. Protezin gevşemesinin enfeksiyon, instabilite, polietilen (iki metal arasındaki özel plastik) aşınması, kırık geçirilmesi gibi nedenleri olabilir. Böyle bir durumda protezin özel protezlerle değiştirilmesi yani revize edilmesi gerekmektedir. Bu işleme revizyon diz protezi ameliyatı denir.

Revizyon diz protezi cerrahisi öncesinde dizinizdeki protezin neden gevşediği ortaya bulunmalıdır. Bunun için hastanın dizinin filmleri, gerekirse tomografisi, kanda enfeksiyon ve romatizmal değerleriniz incelenir. En önemli ayrım gevşemenin enfeksiyona bağlı mı yoksa instabliteye bağlı mı olduğunu ayırt etmektedir. Bunu için hastalardan kan örneklerinin yanı sıra dizden kültür için örnek alınması, kemik sintigrafisi veya lökosit işaretli kemik sintigrafisi, alfa defansin testi bakılması gibi özel testler istenebilir. Bu testlerin sonucuna göre seçilecek yol belli olur. Eğer ilk ameliyatınızdan sonra uzamış yara yeri problemleri olduysa ve akıntı geliştiyse protezinizde uzun dönemde enfeksiyona bağlı gevşeme olasılığı daha yüksektir.

Revizyon diz protezinin en önemli nedeni polietilen aşınması veya kemik metal yüzeyindeki gevşemeye bağlı olarak stablitesinin kaybetmesi ve ağrı ve mekanik sıkıntılara ( dizden ses gelmesi, hareket açıklığının azalması vs.) neden olmasıdır. Böyle bir durumda tek bir ameliyatta eski protez çıkartılarak yeni protez konulur ve hastanın en hızlı şekilde günlük hayatına dönmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması sağlanır.

Revizyon diz protezinin diğer önemli bir nedeni olan enfeksiyon durumunda işler biraz daha karmaşıktır. Böyle bir durumda doktorunuz enfeksiyonun yapan bakterinin cinsine ve enfeksiyonun yaygınlığına göre tek veya iki aşamalı bir cerrahi kararı verebilir. Genel kabul gören görüş 2 aşamalı cerrahidir. Bu süreçte ilk aşama enfekte olan protezin çıkarılarak eklemin temizlenmesi ve geçici olarak antibiyotikle hazırlanmış bir spacer ( boşluk doldurucunun ) diz eklemine geçici olarak yerleştirilmesini kapsar. Bu cerrahi sırasında alınan doku örneklerinden enfeksiyona neden olan bakterinin cinsi ve hangi antibiyotiklere duyarlı olduğu saptanır ve hasta iki ameliyat arasında bu sonuçlara uygun olarak antibiyotik tedavisi alır. Doktorunuz enfeksiyonun geçtiğinden emin olduktan sonra ( kan testleri ve yara yerinize bakarak) 2. aşama için karar verir. Bu aşamada konulmuş olan spacer çıkartılarak özel protezler dizinize yerleştirilir. Ve günlük hayata dönmeniz sağlanır. İlk aşamadaki temizleme enfeksiyonla yeterli derecede baş edilmediyse birkaç kez tekrarlanabilir.

Bu iki aşamalı cerrahi minimum 4 hafta sürer ve enfeksiyonun yaygınlığı, verilecek antibiyoterapiye göre uzatılabilir.

Revizyon diz protezleri genel olarak primer diz protezlerine göre biraz daha büyük protezlerdir. Tutunma yüzeyini ve stablitesini arttırmak için kemik içine doğru uzanan uzatmaları olabilir. Çok ileri vakalarda, kemik kaybının çok fazla olduğu ve yan bağların sağlam olmadığı durumlarda eklem hareketini kısmen kısıtlayıcı protezler tercih edilebilir.

Ameliyat sonrası

Hastalar ameliyat sonrası dönemde serviste dinlenmeye alınır. Birçok hasta ameliyattan sonraki gün ayağa kaldırılarak yürümesi desteklenir. Revizyon diz protezinden sonra hastalar ortalama 4-5 gün kadar hastanede kalarak yara bakımı yapılır ve damardan antibiyotik tedavisi alır. Maalesef hem ameliyatın büyüklüğünden hem de tekrarlanan cerrahi olmasından dolayı revizyon diz protezlerindeki enfeksiyon oranı primer diz protezlerine göre daha fazladır ve yakın takip gerekir.

Hastaları 1 ay kadar destek yardımı ile yürürken daha sonra desteksiz yürüyebilir. Revizyon diz protezi sonrası beklenti hastanın ağrısız yürümesi, günlük işlerini bağımsız yapabilmesi ve rahat bir şekilde oturup kalkabilmesidir. Revizyon diz protezlerinin kısıtlayıcı yapısı nedeniyle zorlamalı spor yapılması ameliyat sonrası tavsiye edilmez. Hastalar yürüyüş, yüzme gibi daha hafif sporları yapabilir.

Soru Cevap

Diz protezi olalı çok uzun zaman oldu ve ağrılarım başladı. Filmlerden gevşediği anlaşılabilir mi?

Evet, basit bir röntgen filmi bize diz protezinin gevşemesi hakkında bir çok bilgi verebilir. Özellikle takipli grafilerde (yani daha önceki filmlerinizle karşılaştırıldığında) protezin yerleşiminde değişiklik olması veya protez ile kemik arasında boşluklar oluşmaya başlaması protezin gevşemiş olduğunu gösterir.

Daha önce bir kez diz protezi revizyonu oldum. Ancak şimdi tekrar ağrım var, tekrar değişmesi gerektiği söylendi. Revizyon yapılabilir mi?

Revizyon diz protezinden sonra tekrar revizyon yapılabilir. Tabii burada kemik kayıpları ve bağ ve yumuşak dokudaki kayıplar arttığı için daha büyük protez daha kısıtlayıcı protezler gerekebilir.

Detaylı Bilgi İçin Youtube Kanalımı Ziyaret Edebilirsiniz:  @profdrhalukcabuk

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

Hasta Yorumları

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

İletişim Formu

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Uzmanlık Alanlarım

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

    Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

    • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
    • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
    • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

    Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

    • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
    • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
    • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
    • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

    Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

    2 Dakikada Randevu Alın
    Prof. Dr. Haluk ÇABUK