Total Kalça Protezi Nedir?
Total kalça protezi ameliyatı klasik yaklaşımda hastanın sağlıksız olan kalçasının posteriorundan (arkasından) veya lateralinden (tam yan tarafından) yapılır. Her iki yönteminde kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak bu yöntemlerle kalça protezi yapılırken mecburen bazı kaslar kesilmekte ve kalça eklemine ulaşılmaktadır. Bu yöntemlerde kesilen kaslar ve kesi bölgesine yakın olan sinirlerin ameliyata sırasında ortaya çıkmasına bağlı istenmeyen durumlarla karşılaşılabilinmektedir. Özellikle ameliyat sırasında rutin olarak kesilen kaslar hem erken rehabilitasyon döneminde güç kaybına hem de erken ameliyat sonrası dönemde kanamalara neden olabilmektedir.
Anterior kalça protezi kalçanın anteriorundan (önünden) girilerek yapılan bir cerrahidir. Bu cerrahi sırasında hastanın cildinde yaklaşık 10 cmlik bir kesi yapıldıktan sonra hiçbir kas kesmeden, kas planları arasından direk olarak kalça eklemine ulaşılır. Buradan özel aletler yardımı ile kalça eklemine protez yerleştirilir. Bu sayede hastalar çok daha hızlı bir şekilde günlük hayatlarına dönebilir.
Anterior kalça protezinin diğer bir avantajı da hastanın pozisyonlaması ve bacak boyunun eşitlenmesinin daha kolay olmasıdır. Posterior ve lateral kalça protezi uygulamalarında hasta genellikle yan yatırılarak diğer sağlam bacağı altta kalacak şekilde hasta ameliyat edilir. Bu yöntemlerde bazen bacak uzunluğunu ayarlamada küçük hatalar olabilmektedir.
Anterior kalça protezinde ise hasta sırt üstü yatırılarak her iki bacak tam olarak ameliyat alanında olur. Bu sayede ameliyat içinde bacak uzunluğu tam olarak sağlanabilir. Bu da ameliyat sonrası ufak topallamaları engelleyerek çok daha doğal bir yürüyüş sağlar.
Anterior kalça protezi ile ilgili bir diğer avantaj ameliyat sırasında floroskopi ile protezin parçalarını yerleştirilmesi sürekli olarak kontrol edilebilmektedir. Bu sayede hata yapma riski oldukça azalmakta ve çıkık riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda daha iyi biri dizilim sağlandığı için protezin ömrünün de daha uzun olmaktadır.
Son olarak anterior kalça protezinin en önemli avantajlarından biri de ameliyat sonrası kalça çıkığı riskinin diğer cerrahi yöntemlere göre daha az olmasıdır. Buradaki en büyük etken kasların kesilmeden ameliyat yapılması olduğu gibi, kalça protezlerinin genellikle arkaya doğru çıkma riski anatomik nedenlere bağlı daha fazladır. Kalçanın arkasındaki yapılar kesilmediği için protez çok daha sağlam bir şekilde yerleştirilir.
Total Kalça Protezi Ameliyat sonrası
Hastalar ameliyat sonrası dönemde ilk gününde ayağa kalkıp yürümeye başlayabilirler. İlk 15 gün içinde genellikle koltuk değnekleri bırakılarak desteksiz yürüyüşe geçilebilir.
Ortalama 2-3 haftalarda araç kullanılabilir ve 1 aydan sonra basit spor aktivitelerinde ( bisiklet, düz koşu, yüzme gibi ) bulunabilirsiniz. 2 aydan sonra squat, golf basit tempoda tenis oynamak gibi aktivitelerde bulabilirsiniz.
Kimlerde anterior kalça protezi ameliyatı yapılabilir?
Anterior kalça protezi özellikle göreceli olarak daha genç yaşta kalça protez ihtiyacı olan hastalara, sportif faaliyetin ameliyat sonrası daha yoğun olmasını beklediğimiz hastalara ve çok aşırı kilolu olmayan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Kalça çıkığı zeminde kısaltmalı kalça protezi hastalarında, çok kilolu hastalarda (BMI 35 ve üzeri) ve revizyon kalça protezi olması gereken hastalara çok uygun bir yöntem değildir.
Detaylı Bilgi İçin Youtube Kanalımı Ziyaret Edebilirsiniz: @profdrhalukcabuk