Robotik Diz Protezi Ameliyatı

Robotik Diz Protezi Ameliyatı

Robotik Diz Protezi Ameliyatı : Diz protezi ameliyatı ilerlemiş eklem hasarında en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Ameliyatın başarısı oldukça yüksek olmasına rağmen bazı hastalarda protez ameliyatından sonra eklemde sertlik, erken gevşeme ve doğal olmayan bir yürüyüş hissiyatı gibi şikayetler olabilmektedir.
Geleneksel diz protezi cerrahisinde, cerrahlar mekanik aletler kullanarak protezi diz eklemine yerleştirirler. Ancak, robotik destekli diz protezi cerrahisi, son yıllarda bu alanda önemli bir yenilik olarak ortaya çıkmıştır. Bu son teknolojik yenilik sayesinde hastalarda ortaya çıkabilecek mekanik sıkıntılar minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.

Robotik Destekli Diz Protezi Nedir?

Robotik destekli diz protezi, cerrahların diz protezi ameliyatı sırasında robotik bir sistemden yardım almasını sağlayan bir teknolojidir. Bu sistem, cerrahın el hareketlerini takip eder ve çok hassas kesiler yaparak protezin doğru bir şekilde yerleştirilmesini sağlar. Robotik sistem, hastanın diz ekleminin üç boyutlu görüntülerini oluşturur ve cerraha ameliyat sırasında rehberlik eder. Bu sistem ameliyat sırasında bir robotik kol ve sizin dizinizin hareketlerini ve cerrahın hareketlerini takip eden bir çift ileri teknoloji kamera ile çalışır.

Ameliyat boyunca ilk olarak robotik sistem daha önceden çekilmiş grafileriniz ve tomografileriniz üzerinden dizinize en uygun protez ölçüsünü ve yerleşimi yapar ve devamında ameliyat boyunca dizinizin kemik ve bağ dokusunun haritalandırmasını yaparak en uygun şekilde ameliyat boyunca cerraha yol gösterir. Ameliyatınızı robot yapmaz ama robotik kol cerrahla beraber aktif olarak çalışarak ameliyatınızda oluşabilecek hataları minimuma indirilmesine yardımcı olur.

Robotik Destekli Diz Protezi Nasıl Uygulanır?

İlk aşama planlama aşamasıdır. Diz protezi yapılacak kişinin grafileri ve tomografileri çekilerek ameliyat öncesi planlama yapılır. Bu süre yaklaşık olarak 1 haftadır. Bu sürede görüntüleriniz özel bir program yardımı ile sisteme yüklenir ve size en uygun protez ve protez büyüklüğü ve dizinize en uygun yerleşim planlanır ve ameliyata buna göre hazırlanır.
2. aşama ise ameliyat aşamasıdır. Bu aşamada sisteme yüklenmiş olan ve planlanmış olan görsel üzerinden dizinizin etrafındaki yumuşak doku gerilmeleri sisteme tanıtılır ve son düzeltmeler yapılır. Ardından cerrah dizinizi normal bir diz protezindeki gibi açarak ortaya koyar ve robotla beraber uygun kesileri yapar ve sonrasında protezinizi yerleştirir.

Robotik Diz Protezinin Avantajları Nelerdir?

Robotik diz protezinin en önemli avantajı aslında cerrahi sırasındaki hassasiyettir. Robotik kol protezin milimetrik doğrulukta ve açıda yerleştirilmesini sağlar ve bu sayede protezin çok daha uzun ömürlü olmasını ve hastanın daha iyi bir fonksiyonel sonuç elde etmesini sağlar.
Robotik diz protezlerinde hassasiyetin artması ve doku hasarının daha az olması nedeniyle hastaların iyileşme süreleri çok daha kısadır ve rehabilitasyonları daha az ağrılı ve kolaydır. Bu da hasatların günlük hayata daha kolay dönmelerini sağlar.
Her hastanın anatomisi ve diz yapısı birbirinden farklıdır. Robotik sisitemler sayesinden bu farklılıklar ameliyat öncesinde sisteme tanıtılarak ve gerekli düzenlemeler yapılarak sizin diz ve kas yapısına en uygun şekilde protez yerleştirilir. Yani aslında size özel bir terziden çıkmış bir elbise gibi olur.

Kimler Robotik Diz Protezi İçin Uygun Adaydır?

Geleneksel diz protezi için uygun olan hastalar genellikle robotik diz protezi için de uygundur. Özellikle karmaşık diz deformiteleri olan, daha önce diz cerrahisi geçirmiş ya da ileri düzeyde eklem dejenerasyonu bulunan hastalar için bu yöntem önerilir.

Robotik Diz Protezi Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Robotik diz protezi sonrası hastalar 2-6 hafta arasında ağrısız hale gelirler ve günlük hayatlarına dönerler. Ameliyat sonrasında fizik tedavi programları bu süreyi kısaltabilir. Hastalar robotik diz protezi sonrası çok daha doğal bir diz hissiyatına sahip olduklarını belirtirler. Genellikle 3 aydan sonra dizlerinde bir protez olduklarını unuturlar.

Robotik Diz Protezi Ameliyatı Kapalı Bir Ameliyat Mı?

Robotik protez denilince birçok hastamız ameliyatın kapalı bir ameliyat yani kesi olmadan veya daha küçük kesilerden olduğunu düşünmekte. Ancak bu doğru değildir. robotik diz protezi ameliyatı geleneksel diz protezi ameliyatına kıyasla benzer büyüklükte bir kesi büyüklüğüne sahiptir. Hatta optik takip için gerekli işaretleyicilerin yerleştirilmesi sebebiyle hem üst hem alt bacakta ekstra 2şer küçük kesi daha olabilir.

Robotik Diz Protezi Ameliyatının Riski Var Mıdır?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi, robotik diz protezi ameliyatında da bazı riskler mevcuttur. Bunlar arasında enfeksiyon, kan pıhtıları ve sinir hasarı gibi komplikasyonlar yer alabilir. Ancak, robotik sistemin hassasiyeti bu risklerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Robotik destekli diz protezi, diz eklemi problemlerinin tedavisinde cerrah ve hasta için önemli avantajlar sunan modern bir cerrahi tekniktir. Bu yöntem, hem cerrahi başarı oranını artırmakta hem de hastaların ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Diz protezi cerrahisi geçirmeyi düşünen hastalar için robotik destekli seçenek, değerlendirilmesi gereken yenilikçi bir alternatif olarak ön plana çıkmaktadır.

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

Hasta Yorumları

Prof. Dr. Haluk ÇABUK

İletişim Formu

    Prof. Dr. Haluk ÇABUK

    Uzmanlık Alanlarım

    Prof. Dr. Haluk Çabuk

    Özel Sağlık Sigortaları Bilgilendirme

    Özel sağlık sigortaları özelinde muayene işlemleri şu şekilde gerçeklemektedir.

    • Bireysel sağlık sigortasınız (özel sağlık sigortası) var ise, size aldığınız muayene hizmetinin faturasını ve sigorta değerlendirme kartı ile sigortanızdan geri ödeme alabilirsiniz. Aynı şekilde gerekli radyolojik ve kan tetkikleri de fatura karşılığı sigortadan talep edilebilir.
    • Hibrit sigortanız var ise kurumumuzun SGK ile bir anlaşması olmadığı için fatura bedellerinizi sigorta sözleşmesi kapsamınızda sigortanızdan fatura karşılığı olarak talep edebilirsiniz. (Birçok tamamlayıcı sağlık sigortası bu kapsamdadır. Lütfen sağlık sigortası poliçenizi inceleyin)
    • Tamamlayıcı sağlık sigortanız (TSS) var ise SGK anlaşmalı olmadığımız için geçerli olmayacaktır.

    Özel sağlık sigortaları ile ameliyat işlemelerindeki süreç şu şekilde gerçekleşmektedir. (Hem bireysel hem de Hibrit sigortalar bu kapsamdadır)

    • Ameliyat gereken bir rahatsızlığınız var ise doktorumuz size gerekli formları doldurarak anlaşmalı olduğumuz hastaneler üzerinden sigorta başvurunuz gerçekleşir.
    • Başvuru sırasında hem hastanedeki ameliyat hem de ameliyat sırasında kullanılacak malzemelere ait çıkacak ücretlendirme, ve ayrıca Türk Tabipler Birliğinin belirlediği doktor ameliyat ücreti için sigortadan onay alınır.
    • Sigortanız onay geldikten sonra hastane süreçlerini ve malzemelerin faturalarını hastaneye öder.
    • Doktor ücretini sizin ilk önce doktora ödemeniz ve doktordan aldığınız fatura ve onay ile sigortadan tekrar ücret tahsili yapmanız gerekmektedir.

    Daha detaylı bilgi için lütfen iletişime geçin

    2 Dakikada Randevu Alın
    Prof. Dr. Haluk ÇABUK